• Home
  • Nieuws
  • ALLEENSTAANDE OUDER? WAAR HEB JE RECHT OP (deel 2)

ALLEENSTAANDE OUDER? WAAR HEB JE RECHT OP (deel 2)

In mijn vorige nieuwsbrief heb ik uitleg gegeven over de kinderbijslag en de kinderalimentatie. In deze column vertel ik meer over het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatie-korting. Regelingen waarvan jij als alleenstaande ouder mogelijk gebruik van kunt maken.

Het kindgebonden budget:

Het kindgebonden budget is een extra regeling, waarbij je een extra toeslag kunt krijgen om in het levensonderhoud van je kinderen te voorzien.

Meestal hoef je het kindgebonden budget niet zelf aan te vragen: je krijgt vanzelf bericht van de Belastingdienst als je hier recht op hebt. Dit is vooral het geval als je al een andere toeslag krijgt, b.v. huurtoeslag of zorgtoeslag. Ontvang je nog geen andere toeslag en denk je recht te hebben op het kindgebonden budget? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Wanneer heb je recht op kindgebonden budget? Je moet één of meer minderjarige kinderen hebben en in aanmerking komen voor kinderbijslag. Daarnaast mag je inkomen of vermogen niet te hoog zijn. De grenzen hiervoor hangen af van het aantal kinderen. Alleen als je de Nederlandse nationaliteit hebt of in het bezit bent van een geldige verblijfsvergunning, kun je aanspraak maken op kind gebonden budget.

Alleenstaande ouders met een laag inkomen kunnen daarnaast aanspraak maken op een extra verhoging van het kindgebonden budget. Dit heet de alleenstaande ouderkop. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het van belang dat je echt alleenstaande ouder bent. Je mag dus geen toeslagpartner hebben.

De kinderopvangtoeslag:

Werk of studeer je en breng je je kind naar de opvang? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Je betaalt dan een deel van de kosten van de kinderopvang zelf (de eigen bijdrage). De Belastingdienst betaalt de rest, tot aan een zeker maximum.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je ontvangt, hangt af van je inkomen, het aantal kinderen en het soort opvang. Je ontvangt een vergoeding van maximaal 230 uur opvang per kind per maand.

De inkomensafhankelijke combinatiekorting:

Ook kun je als werkende alleenstaande ouder aanspraak maken op de heffingskorting. Dat betekent dat je korting krijgt op je inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Als je kind jonger dan 12 jaar is op 1 januari van het jaar waarover je aangifte gaat, dan mag je een bepaald bedrag van je inkomstenbelasting aftrekken. Kiezen jij en je ex-partner voor co-ouderschap? Dan kunnen jullie ook aanspraak maken op deze korting. Daarvoor is het van belang dat het kind minimaal 3 dagen per week op beide woonadressen doorbrengt.

Hulp nodig?

Voor alleenstaande ouders bestaan er dus veel mogelijkheden om extra financiële ondersteuning te krijgen.

Wil je een aanvraag doen, maar kom je niet door het oerwoud aan regels heen? Neem dan snel contact op met Ria Ruiter via info@ruiteradvies.nl of telefoon-nummer: 06 511 02 80

Naar het overzicht

snel contact

Mediation

Mediation betekent altijd maatwerk, met persoonlijke aandacht voor het individu. Ik ben er van overtuigd dat voor ieder conflict een oplossing is, naar tevredenheid van alle betrokken partijen. Mediation is op basis van vrijwillige deelname; de weg naar de rechter blijft altijd open.