CORONAVIRUS EN HET ARBEIDSRECHT

Het coronavirus houdt ons land in de greep en heeft helaas meer gevolgen dan alleen voor de volksgezondheid. De noodzakelijke maatregelen om het virus in te dammen hebben een grote impact op de werkgelegenheid.

Welke maatregelen worden (proactief) van een werkgever verwacht?

Een werkgever heeft een wettelijke zorgplicht om werknemers een veilige en gezonde (werk)omgeving te bieden en dient ervoor te zorgen dat zijn werknemers niet in aanraking komen met besmette werknemers.

De overheid heeft mensen in heel Nederland opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Voor zover mogelijk dient de werkgever zijn werknemers daartoe in staat te stellen. Indien er toch op kantoor gewerkt wordt, mag van een werkgever verwacht worden dat de kans op besmetting zo klein mogelijk wordt gemaakt. Bijvoorbeeld door op kantoor voldoende hygiënemaatregelen te nemen en werknemers op gepaste afstand van elkaar te laten werken.
 

Loondoorbetaling, wanneer wel en wanneer niet?

Op dit moment moet iedereen in Nederland thuisblijven bij klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Wanneer de werknemer wel in staat is om zijn werkzaamheden te verrichten, maar uit voorzorg het huis niet kan verlaten heeft hij toch recht op loon.     

Als de werknemer thuis moet blijven omdat hij geen oppas heeft voor de kinderen als gevolg van het sluiten van de scholen/kinderdagverblijven, kan er kortdurend zorgverlof (conform CAO) worden opgenomen. De werknemer heeft in die periode recht op doorbetaling van het loon. Wanneer dit structurele vormen aan neemt, komt dit voor risico van de werknemer en zal hij (on)betaald verlof moeten opnemen.

Als de werknemer in thuisquarantaine moet blijven, heeft hij recht op doorbetaling van het loon.

Let op! indien je als werknemer voor het uitbreken van de coronacrisis al ziek was, lopen de re-integratieverplichtingen en de loondoorbetalingsverplichting door. Je moet daar binnen de maatregelen die gelden ter bestrijding van het coronavirus ook uitvoering aan te geven.

Verplicht vakantie opnemen vanwege corona?

Een werkgever kan een werknemer niet verplichten vakantiedagen op te nemen. Hoofdregel is dat vakantiedagen overeenkomstig de wensen van de werknemer worden vastgesteld. De werkgever mag dus niet eenzijdig besluiten om dagen waarop niet wordt gewerkt aan te wijzen als vakantiedagen. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden mag in redelijkheid wel worden verwacht dat werknemers zich flexibel opstellen.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of over een ander (dreigend) arbeidsconflict en weten waar je juridisch staat, neem dan contact op met Ria Ruiter van RuiterAdvies.

Stuur een e-mail naar info@ruiteradvies.nl of bel naar 06 51102809, dan help ik je graag verder!

 

RuiterAdvies, Beethovenlaan 59, 7442 HB Nijverdal, www.ruiteradvies.nl

 

 

 

Naar het overzicht

snel contact

Mediation

Mediation betekent altijd maatwerk, met persoonlijke aandacht voor het individu. Ik ben er van overtuigd dat voor ieder conflict een oplossing is, naar tevredenheid van alle betrokken partijen. Mediation is op basis van vrijwillige deelname; de weg naar de rechter blijft altijd open.