GEBOORTEVERLOF 1 JULI 2020

Vanaf 1 juli 2020 hebben werknemers recht op meer geboorteverlof. Wat zijn de nieuwe regels en hoe vraag je een uitkering geboorteverlof aan? Een uitleg in deze nieuwsbrief voor werkgevers.

Geboorteverlof partner

Je werknemer heeft direct na de bevalling van de partner recht op een hele werkweek aan verlof. Als je werknemer vijf dagen in de week werkt (8 uur per dag), dan betekent dit dus vijf dagen verlof (40 uur) Het gaat hier om betaald verlof. Als werkgever moet je het volledige loon doorbetalen

Het geboorteverlof mag direct worden opgenomen na de geboorte, maar je werknemer mag de verlofdagen ook verspreid opnemen binnen de eerste vier weken na de bevalling. Je mag als werkgever geen voorwaarden stellen aan de opname van deze verlofdagen.

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Op 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof uitgebreid. In de eerste zes maanden na de geboorte mag je werknemer ook aanvullend geboorteverlof opnemen van minimaal 1 week en maximaal 5 weken. Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijgt je werknemer 70% van het loon. Je kunt als werkgever hiervoor een uitkering aanvragen bij het UWV.

Eisen aanvullend geboorteverlof

Voor het opnemen van aanvullend geboorteverlof gelden de volgende eisen:

  • Het kind is geboren op- of na 1 juli 2020;
  • Je werknemer is de partner van de moeder van het kind;
  • Je werknemer heeft eerst standaard geboorteverlof opgenomen (1 week)

Uitkering geboorteverlof aanvragen

Als werkgever moet je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof aanvragen voor je werknemer via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal van het UWV. Dit kan pas nadat het kind geboren is.

Je hebt de volgende gegevens van je werknemer nodig

  • De geboortedatum van het kind;
  • Het aantal weken dat je werknemer verlof wil opnemen;
  • De ingangsdatum van het verlof;
  • Een verklaring dat je werknemer het standaard geboorteverlof van 1 keer de werkweek heeft opgenomen.

Aanvullend geboorteverlof in overleg

Je werknemer heeft recht op aanvullend geboorteverlof. Je werknemer mag de verlofdagen in principe vrij opnemen binnen de eerste zes maanden na de geboorte van het kind. Je mag als werkgever hierover wel in gesprek gaan met je werknemer. Als er sprake is van zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang mag je als werkgever in overleg met je werknemer, het verlof anders inroosteren.

Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

De uitbereiding van het geboorteverlof is onderdeel van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) Door deze wet krijgen met name partners recht op meer vrije dagen. Het doel is dat ouders de zorg van hun kind beter kunnen verdelen.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of over een ander (dreigend) arbeidsconflict en weten waar je juridisch staat, neem dan contact op met Ria Ruiter van RuiterAdvies.

Stuur een e-mail naar info@ruiteradvies.nl of bel naar 06 51102809, dan help ik je graag verder!

RuiterAdvies, Beethovenlaan 59, 7442 HB Nijverdal, www.ruiteradvies.nl

 

 

Naar het overzicht

snel contact

Mediation

Mediation betekent altijd maatwerk, met persoonlijke aandacht voor het individu. Ik ben er van overtuigd dat voor ieder conflict een oplossing is, naar tevredenheid van alle betrokken partijen. Mediation is op basis van vrijwillige deelname; de weg naar de rechter blijft altijd open.