HOE GOED IS JE PENSIOEN GEREGELD?

Ook al is je pensioengerechtigde leeftijd mogelijk nog ver weg, toch is het verstandig om nu al aan je pensioen te bouwen, zodat je straks geen financiële zorgen hebt en je nog steeds kunt doen wat je altijd al deed.

In deze nieuwsbrief vertel ik je waarom het belangrijk is om nu al aandacht aan je pensioen te besteden.

Waarom nu al beginnen met pensioen opbouwen

Het is een fijne gedachte dat je later net zo van het leven kunt genieten als nu. Daar is alleen wel geld voor nodig. Als je nu elke maand al een klein bedrag opzij zet, merk je daar nu niet veel van, maar bouw je toch aan behoorlijk bedrag op voor straks als je stopt met werken. Bovendien is het bedrag dat je inlegt belastingvrij.

Niet iedere werkgever is verplicht om haar werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Wanneer er binnen de sector waaronder jouw werkgever valt een bedrijfspensioenfonds bestaat, dan is je werkgever verplicht je hierbij aan te melden en pensioenpremie voor je af te dragen.

Hier vindt je antwoord op veel gestelde pensioenvragen

Via www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je heel eenvoudig zien hoe je er financieel voor staat. Je vindt op deze website antwoord op veel gestelde vragen. Denk hierbij aan:

  • Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
  • Wat is mijn te bereiken AOW en pensioen?
  • Heb ik een pensioentekort?
  • Wat ontvangen mijn nabestaanden als ik overlijd?
  • Welke gebeurtenissen in mijn leven zijn van invloed op mijn pensioen?
  • Kan mijn pensioen ook lager worden?

Heb ik een pensioentekort?

Om te weten of je een pensioentekort hebt, moet je eerst weten hoeveel pensioen je nodig hebt. Dat hangt af van je uitgaven en ook van je toekomstplannen. Als je vast kunt stellen hoe hoog je maandelijkse uitgaven zijn, dan weet je ook hoeveel pensioen je nodig hebt. Vervolgens kunt je nagaan of je opgebouwde pensioen plus je AOW voldoende zijn om van rond te komen.

Kan mijn pensioen ook lager worden?

Het pensioen dat je op je pensioendatum kunt bereiken kan lager worden als je salaris lager wordt of als de pensioenregeling wijzigt. Als het pensioenfonds door de financiële crisis financieel in de problemen komt, kan in het uiterste geval jouw opgebouwde pensioen worden verlaagd.

Daarnaast is het binnen veel pensioenregelingen mogelijk om het pensioen op verschillende manieren te laten uitkeren. Door eerder of later te stoppen met werken beïnvloedt je de hoogte van je pensioen. Laat je tijdig goed informeren over de pensioenkeuzes die je hebt.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of over een mogelijk (dreigend) arbeidsconflict of ben je betrokken bij een burenconflict en weten waar je juridisch staat, neem dan contact op met Ria Ruiter van RuiterAdvies. Stuur een e-mail naar info@ruiteradvies.nl of bel naar 06 51102809, dan help ik je graag verder.

Naar het overzicht

snel contact

Mediation

Mediation betekent altijd maatwerk, met persoonlijke aandacht voor het individu. Ik ben er van overtuigd dat voor ieder conflict een oplossing is, naar tevredenheid van alle betrokken partijen. Mediation is op basis van vrijwillige deelname; de weg naar de rechter blijft altijd open.