MEDIATION IN ARBEIDSCONFLICTEN

Arbeidsconflict: arbeidsmediation biedt uitkomst

Het is van alle jaren: waar mensen met elkaar samenwerken, kan een arbeidsconflict ontstaan. Een arbeidsconflict kan zo hoog oplopen dat men er zelf niet meer uitkomt. Ruzies, slechte sfeer op de werkvloer en blokvorming tussen collega’s. Niet meer met elkaar kunnen samenwerken of pesterijen vormen helaas geen uitzondering. In eerste instantie wordt getracht weer tot elkaar te komen. Ondanks alle goede bedoelingen, inzet en energie zijn er geen oplossingen meer voorhanden. Mediation bij een arbeidsconflict is dan de oplossing.

Een arbeidsconflict kan aanleiding zijn voor (langdurig) ziekteverzuim. Volgens onderzoek is 30% van het ziekteverzuim veroorzaakt door conflicten op de werkvloer. Dit kost de werkgever en werknemer veel tijd, energie en geld. De werkgever wordt belast met het doorbetalen van de loonkosten, de zorg ‘hoe krijg ik mijn werknemer weer aan het werk’ en ‘hoe kan ik het productieverlies binnen mijn bedrijf opvangen’. De werknemer zit thuis en vraagt zich af: ‘hoe nu verder’. Hoe langer hij/zij afwezig is, des te moeilijker het wordt om de weg naar het bedrijf weer terug te vinden en weer te gaan werken – in een vaak nog steeds gespannen sfeer.

Wat het meest voorkomt als oorzaak van een of arbeidsconflict, is slechte of onduidelijke communicatie. Bij deze arbeidsconflicten biedt mediation uitkomst! Wat de oorzaak van het conflict ook is, de mediator zorgt er voor dat het gesprek tussen beide partijen weer op gang wordt gebracht.

Een goed alternatief voor juridische procedure

In veel gevallen wordt gekozen voor de stap naar de rechter om daar het arbeidsconflict te beslechten. Naast de emotionele gevolgen, kost de gang naar de rechter veel tijd en is erg kostbaar

Wat is mediation?

  • Mediation is gericht op een win-win situatie. Als verschillen zich ontwikkelen tot een arbeidsconflict is mediation een aantrekkelijke mogelijkheid om het te herstellen.
  • Een voordeel van arbeidsmediation is dat de mediation onderhandelingen vertrouwelijk zijn en het nooit tot een openbare uitspraak komt.
  • De duur van mediation, is in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure, een relatief kort proces. Mediation kan snel worden gerealiseerd.

Met mediation lossen de partijen, dankzij die bemiddeling, hun (arbeids)conflict uiteindelijk zélf op. Vrijwel elk geschil kent één of meerdere oplossingen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Ongeacht de aanleiding of het soort arbeidsconflict, is mediation een bruikbare methode om een passende oplossing te vinden.

Advies en hulp bij een arbeidsconflict

RuiterAdvies beschikt over alle kennis van het arbeidsrecht én heeft ruime ervaring in de mediation. Vanuit deze expertise en ervaring kan Ria Ruiter als arbeidsmediator partijen in een arbeidsconflict tot elkaar brengen.  

Heeft u een arbeidsconflict en wilt u verdere escalatie of een juridische procedure voorkomen? Of heeft de bedrijfsarts mediation geadviseerd? Neem dan vrijblijvend contact op met Ria Ruiter, juridisch adviseur en mediator van RuiterAdvies via e-mail: info@ruiteradvies.nl, telefoonnummer: 06 511 02 809 of www.ruiteradvies.nl

Naar het overzicht

snel contact

Mediation

Mediation betekent altijd maatwerk, met persoonlijke aandacht voor het individu. Ik ben er van overtuigd dat voor ieder conflict een oplossing is, naar tevredenheid van alle betrokken partijen. Mediation is op basis van vrijwillige deelname; de weg naar de rechter blijft altijd open.