• Home
  • Nieuws
  • MIJN SALARIS WORDT STEEDS TE LAAT UITBETAALD, WAT NU?

MIJN SALARIS WORDT STEEDS TE LAAT UITBETAALD, WAT NU?

“Mijn werkgever betaalt mijn salaris steeds te laat uit"

Eerst ging het om een paar dagen, maar nu krijg ik mijn salaris pas halverwege de volgende maand. Mijn vaste lasten zijn dan inmiddels afgeschreven. Ik kom hierdoor in de problemen!

De laatste tijd krijg ik met enige regelmaat deze vraag voorgelegd.

 

Je loon te laat uitbetaald krijgen is natuurlijk op zichzelf al erg vervelend, maar het kan ook voor serieuze problemen zorgen. Als je je vaste lasten niet kunt betalen omdat je op je salaris moet wachten, kun je in de schulden komen. Wat kun je doen als je werkgever je salaris steeds te laat stort?

Wat zijn de afspraken?

Volgens de wet moet je je salaris minimaal eens per maand ontvangen. Sommige werknemers krijgen wekelijks uitbetaald, anderen per 4 weken of per maand. Op welke dag je jouw loon krijgt, staat soms in de arbeidsovereenkomst. Is dit niet het geval, dan kun je de datum aanhouden waarop je normaal gesproken je loon krijgt. Als dat b.v. altijd de 24e van de maand is, dan moet je salaris uiterlijk de 3e werkdag na de dag waarop je normaal gesproken uitbetaald krijgt op je rekening staan.

Wat als je je salaris niet op tijd krijgt?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je salaris een keer te laat is, bijvoorbeeld door een administratieve fout. Betaalt je werkgever structureel te laat of gaat hij je salaris steeds later betalen, dan is de eerste stap hierover met hem in gesprek te gaan.

Jij houdt je aan jouw plicht je werk te doen, jouw werkgever heeft de plicht jou op tijd uit te betalen!

Helpt zo’n gesprek niet, dan kun je een loonvordering instellen. Dat doe je door een  aangetekende brief naar je werkgever te sturen, waarin je vraagt om je loon alsnog uit te betalen. Je hebt als werknemer 5 jaar de tijd om aanspraak te maken op achterstallig loon. Na 5 jaar vervalt je recht hierop.

Wat zijn je rechten?

Krijg je je loon veel te laat, dan heb je wettelijk recht op een verhoging. Als je je salaris 4 t/m 8 werkdagen te laat krijgt, heb je recht op 5% verhoging. Voor elke werkdag daarna geldt nog eens een verhoging van 1% tot maximaal 50%. Bovendien moet je werkgever 2% wettelijke rente betalen over het salaris dat hij te laat betaalt.

Als je werkgever niet reageert op jouw loonvordering, kun je naar de rechter stappen om het achterstallige salaris en de rente en verhoging te claimen. De rechter kan de verhoging die je krijgt eventueel naar beneden toe bijstellen, maar de wettelijke rente van 2% staat vast.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je hulp nodig, neem dan contact op met Ria Ruiter, juridisch adviseur van RuiterAdvies via e-mail info@ruiteradvies.nl, of telefoonnummer: 06 511 02 809.

Naar het overzicht

snel contact

Mediation

Mediation betekent altijd maatwerk, met persoonlijke aandacht voor het individu. Ik ben er van overtuigd dat voor ieder conflict een oplossing is, naar tevredenheid van alle betrokken partijen. Mediation is op basis van vrijwillige deelname; de weg naar de rechter blijft altijd open.