RUZIE MET JE BUREN (mediation)

Ruzie met je buren?

 

Een razende man aan de telefoon. Hij is boos op zijn buren. De boom in de tuin van de buren is zo groot geworden dat het al het zonlicht in zijn tuin wegneemt.

De takken hangen gedeeltelijk over de schutting. Met het mooie weer wil hij genieten van de zon op zijn terras en wil hij niet in de schaduw zitten. Hij is al jaren bezig om zijn buren zo ver te krijgen dat zij de boom weghalen. Zonder resultaat. Maar de maat is nu vol. Hij wil naar de rechter.

Escalatie:

Deze man is niet de enige. Regelmatig nemen mensen contact met mij op over een burenruzie. Ik merk dat de ruzies op dat moment vaak al geëscaleerd zijn. Ze zijn dan al zo hoog opgelopen dat buren elkaar het liefst direct voor de rechter dagen. Kansen om de ruzie onderling te regelen buiten de rechter om, blijven zo onbenut. En dat is jammer. Veel mensen melden een ruzie met hun buren pas op het moment dat er al sprake is van escalatie. Dat maakt de kans op een oplossing voor het conflict een stuk kleiner. Het is belangrijk om op tijd melding te maken van “gedoe met je buren”. De kans op een oplossing en daarmee de kans de relatie voor in de toekomst goed te houden is dan een stuk groter.

Conflict achter conflict

Aan burenruzies liggen meestal meerdere oorzaken ten grondslag. Vaak spelen de achter-liggende motieven een rol en is het juridische conflict de escalatie. Het gaat dan niet  over de dakkapel of uitbouw, maar meer omdat er gebouwd is zonder daarover de buren vooraf te informeren. Het gelijk halen bij de rechter is dan belangrijker dan de relatie met de buren. Zo wordt het voor beide partijen een onhoudbare situatie, lopen de conflicten nog hoger op en dat is vaak onnodig.

Emoties vaak onderbelicht:

Buren moeten meestal met elkaar verder. Verhuizen doe je niet zomaar. Veel mensen denken dat de gang naar de rechter de oplossing is. In het geval van relationele conflicten, zoals burenruzies, is dat niet altijd zo. Juist niet eigenlijk.      De rechter oordeelt over de feiten m.b.t. het juridische geschil, terwijl het buren juist ook gaat om het achterliggende conflict. Het heeft voordelen om conflicten buiten een rechter om op te lossen. Hoe eerder je bemiddeling inzet, hoe groter de kans is dat je samen tot een oplossing komt. Dat werkt vaak beter dan een rechter die enkel een juridisch uitspraak doet.

Burenconflict

Wanneer u een conflict heeft met uw buren en u komt er met een goed gesprek niet uit, dan kan RuiterAdvies als neutrale derde in het proces bemiddelen. Samen komen wij tot een passende oplossing voor u en uw buren.                    Zo bespaart u uzelf hoge advocaatkosten en verdere verstoringen in de relatie met uw buren. Wil je meer informatie, neem dan contact op met Ria Ruiter via info@ruiteradvies.nl of telefoonnummer 06 511 02 809.

 

 

Beethovenlaan 59

7442 HB Nijverdal

www.ruiteradvies.nl

 

Naar het overzicht

snel contact

Mediation

Mediation betekent altijd maatwerk, met persoonlijke aandacht voor het individu. Ik ben er van overtuigd dat voor ieder conflict een oplossing is, naar tevredenheid van alle betrokken partijen. Mediation is op basis van vrijwillige deelname; de weg naar de rechter blijft altijd open.